Wanneer mag je kind rijden met een voorlopig rijbewijs?

Vanaf 17 jaar mag je zoon of dochter leren rijden met een voorlopig rijbewijs. Je kan een voorlopig rijbewijs bij jouw gemeente aanvragen als je kind geslaagd is voor het theoretisch rijexamen.

Dan kan het rijden op de weg pas echt van start gaan, gedurende een oefenperiode van max. 36 maanden met een begeleider of 18 maanden zonder begeleider. Natuurlijk zijn hier ook een aantal regels aan verbonden.
wanneer mag je rijden met voorlopig rijbewijs

Theoretisch rijexamen rijbewijs B

Ben je 17 jaar, dan kan je in België al een theorie-examen afleggen voor je rijbewijs B. Om deel te nemen aan het theoretisch examen ben je niet verplicht om op voorhand theorielessen te volgen, je kan de wegcode d.m.v. zelfstudie instuderen. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde heeft daarvoor een online leerplatform ontwikkeld met oefeningen en zelfs verschillende proefexamens.

Is je kind na 2 examenpogingen niet geslaagd? Dan is hij/zij wel verplicht om 12 lesuren theorie te nemen bij een erkende rijschool. Naast een identiteitskaart, moet je kind dan ook een getuigschrift van de rijschool meebrengen naar het examencentrum.

Geslaagd voor het theorie-examen

Na afloop van het examen weet je meteen of je geslaagd bent voor je theorie. Ben je bovendien ook geslaagd voor de oogtest van het examencentrum? Dan ontvang je een aanvraagformulier zodat je een voorlopig rijbewijs B kan aanvragen bij jouw gemeente. Je voorlopig rijbewijs is vanaf dat moment 36 maanden geldig.

Wat je absoluut niet mag vergeten: je verzekeraar op de hoogte brengen om jouw kind als regelmatige bestuurder te vermelden in je autoverzekering.

Want als je zoon of dochter met jouw auto gaat rijden, wordt hij/zij niet meer aanzien als een occasionele bestuurder, maar als een regelmatige bestuurder. Als je kind niet meeverzekerd is en er gebeurt een ongeval, dan heb je kans op een verhoogde franchise of je kind wordt zelf aansprakelijk gesteld voor de schade van het ongeval.

Praktijk rijexamen rijbewijs B

Om te leren rijden met een voorlopig rijbewijs zijn er 2 mogelijkheden:

Rijden met voorlopig rijbewijs zonder begeleider

Wil je kind zonder begeleiding rijden, dan moet hij/zij minstens 18 jaar zijn. Bovendien is hij/zij verplicht om eerst 20 uren rijles te volgen bij een erkende rijschool. Als de rijschool dan oordeelt dat je kind in staat is om alleen de weg op te gaan, geven ze een bekwaamheidsattest. Dit attest heb je nodig om op de gemeente een voorlopig rijbewijs B aan te vragen.

Vanaf dan heeft je kind 18 maanden de tijd om zijn/haar praktijk examen af te leggen. Dit kan ten vroegste na 3 maanden.

Leert je kind rijden met een eigen wagen?
Dan zal je voor je zoon/dochter een autoverzekering op zijn/haar eigen naam moeten afsluiten. Dat is de enige correcte manier van verzekeren. Bij de meeste verzekeraars mag je je als jonge bestuurder verwachten aan een onbetaalbaar hoge premie. Maar niet bij de partners van Jongverzekerd: bekijk hier een recent prijsvoorbeeld van Roger, die een autoverzekering kwam afsluiten voor zijn zoon Siemen.

Wil je meer informatie over Jongverzekerd
en een betaalbare autoverzekering
voor jouw zoon/dochter?

Rijden met voorlopig rijbewijs met begeleider

Is je zoon of dochter nog maar 17 jaar? In dat geval kan je enkel kiezen voor een oefenperiode met begeleider. Met het aanvraagformulier dat je kind ontvangt bij een geslaagd theoretisch examen, kan je bij jouw gemeente een voorlopig rijbewijs aanvragen. De gekozen begeleiders (max. 2) staan geregistreerd op het voorlopig rijbewijs, het is 36 maanden geldig. Je kind mag dan enkel rijden al minstens één van de begeleiders aan boord is.

Op de website van MijnRijbewijsB.be vind je online ondersteuning om je kind voor te bereiden op het praktijkexamen.

De voornaamste regels om te rijden met een voorlopig rijbewijs:

Breng het L-teken duidelijk zichtbaar aan op de achterruit van je wagen.

Je mag leren rijden en het praktijkexamen afleggen met een auto voorzien van een automatische versnellingsbak. Maar hou er dan wel rekening mee dat dit vermeld wordt op je rijbewijs B.
Wil je later toch met een handgeschakelde auto rijden, dan zal je het praktijkexamen opnieuw moeten afleggen met een manueel geschakelde auto. Andersom is dit niet nodig.

Op vrijdag, zaterdag en zondag is het niet toegelaten om met een voorlopig rijbewijs te rijden tussen 22 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens. Deze regeling geldt ook voor wettelijke feestdagen en vooravonden van feestdagen.

Het voorlopig rijbewijs B is enkel geldig op Belgisch grondgebied. Ga je toch de grens over, dan ben je in overtreding.

Het is verboden om met een aanhangwagen of commercieel voertuig te rijden als je nog een voorlopig rijbewijs hebt.

Met je voorlopig rijbewijs mag je maximum 2 passagiers vervoeren. Zij moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Belgische identiteit hebben
  • minstens 8 jaar ouder zijn dan de bestuurder
  • in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B
  • rijbewijs mag minstens 3 jaar niet ingetrokken geweest zijn door een rechter

Andere passagiers zijn niet toegestaan.

Op Vlaanderen.be vind je de volledige regelgeving omtrent rijden met een voorlopig rijbewijs.

AUTO VERZEKEREN MET EEN VOORLOPIG RIJBEWIJS?
Vraag meteen meer info of een afspraak aan...

Deel dit bericht:

Meer over Jongverzekerd:

De scherpste tarieven voor de autoverzekering van jonge bestuurders en het hele gezin.

De scherpste tarieven
voor het hele gezin.

Persoonlijk advies en 24/7 service.

Persoonlijk advies
en 24/7 service.

Correcte auto verzekering voor jonge bestuurders, zonder verrassingen, ook met voorlopig rijbewijs.

Correct verzekerd,
zonder verrassingen.

Autoverzekering jonge bestuurders: altijd een kantoor in jouw buurt.

Altijd een kantoor
in jouw buurt.